top of page

..

meista

Kråkö Bryggerin historia

Morjens!

Eiköhän aloiteta ihan alusta.

Todella kauan aikaa sitten oli Kråkön saaressa koulu - tosi, tosi kauan aikaa sitten!

Kråkön kyläkoulu sijaitsi Porvoon saaristossa Kråkön saarella. Sen historia ulottuu 1800-luvun loppupuolelle, kun koulutuksen tarve kasvoi alueen asukkaiden määrän lisääntyessä. Alun perin Kråkön asukkaat olivat pääasiassa kalastajia ja veneenveistäjiä, ja koulun perustaminen oli tärkeä askel saaren yhteisön kehittymisessä.

Koulutoiminta alkoi virallisesti vuonna 1894, kun Kråkön saaren ensimmäinen koulu rakennettiin. Koulu toimi pitkään kylän keskeisenä kohtaamispaikkana ja antoi perusopetusta saaren lapsille. Se tarjosi monille oppilailleen ensimmäisen kosketuksen muodolliseen koulutukseen aikana, jolloin oppivelvollisuus ei ollut vielä yleisesti vakiintunut Suomessa.

Kråkön kyläkoulu lakkautettiin vuonna 2017. Se toimi pitkään osana Porvoon kaupungin koululaitosta ja oli yksi harvoista jäljellä olevista saaristokouluista. Koulun lakkautus oli osa laajempaa koulurakenteen muutosta, jossa pienempiä kyläkouluja suljettiin oppilasmäärien vähentyessä ja resurssien keskittämiseksi suurempiin yksiköihin.

Galleria ennen

Galleria Skolan ennen.

Galleria nyt

Galleria Skolan 2024.

Uudet tuulet puhaltavat - oluttuoksuisia tuulia!

Kun Porvoon kaupunki päätti lakkauttaa Kråkön kyläkoulua, tulivat rakennukset myyntiin. Aidan toisella puolella asui herra nimeltä Robert Hägg. Robert päätti tarttua hetkeen ostamalla kiinteistö sekä siihen kuuluvat rakennukset. Alkupuolella ei vielä ollut kristallin kirkas ajatus siitä, mitä kiinteistölle pitäisi tehdä, mutta melko nopeasti alkoi Robertille muodostumaan ajatus panimosta, olihan siitä jo aikaa, kun Porvoossa oli viimeksi pantu olutta!

Oli alkukevät 2020 kun Kråkö Bryggeri syntyi. Panimo otti Kråkön kyläkoulun tilat haltuunsa, ja toi uutta elämää ja toimintaa saaren perinteikkäisiin koulurakennuksiin. Robert näki tiloissa mahdollisuuden säilyttää ja kunnioittaa saaren historiaa samalla luoden jotain uutta ja jännittävää. Vanha koulu, joka oli ollut yhteisön kohtaamispaikka yli vuosisadan ajan, sai nyt uuden elämän paikallisena panimona ja kesäravintolana.

Kråkö Bryggerin tulo tiloihin ei tarkoittanut vain oluen valmistusta, vaan myös uusien tapahtumien ja elämysten tuomista saarelle. Panimo hyödynsi koulun tiloja monipuolisesti, järjestäen erilaisia tilaisuuksia, kuten panimokierroksia, olutmaistajaisia ja juhlia. Näin vanha koulurakennus sai uuden tehtävän yhteisön kokoontumispaikkana, aivan kuten se oli ollut vuosikymmeniä aiemminkin. Tämä muutos kuvasti Kråkön kylän kykyä sopeutua ja löytää uusia tapoja säilyttää yhteisöllisyys.

Osana Kråkö Bryggerin toimintaa koulutiloihin on perustettu galleria- ja ateljeetilaa, joka laajentaa panimon toimintaa taiteen ja kulttuurin pariin. Galleria Skolan ja Galleria Bryggeri toimivat näyttelytiloina, joissa esitellään monipuolisesti taidetta, ja saaren henki elää myös taiteilijoiden työskentelyssä. Vanha kouluympäristö luo inspiroivan taustan sekä perinteisen että modernin taiteen esittämiselle. Näiden tilojen myötä Kråkö Bryggeri on pystynyt tuomaan yhteen taiteen ystäviä ja oluen ystäviä, luoden saarelle uudenlaisen kulttuurielämän keskuksen.

Katse tulevaisuuteen!

Viimeisten neljän vuoden aikana Kråkö Bryggeri on kasvanut tasaisesti, vakiinnuttaen asemansa arvostettuna käsityöläispanimona. Alkuperäisen koulurakennuksen seinien sisällä syntyvä olut on saavuttanut laajaa suosiota, ja valikoima on laajentunut monipuoliseksi tarjoten makuja niin perinteiden ystäville kuin rohkeampia kokeiluja etsiville. Vaikka tuotanto on kasvanut, panimo on pysynyt uskollisena periaatteilleen: tasalaatuisuus ja perinteiden kunnioittaminen ovat edelleen kaiken toiminnan ytimessä. Jokainen keitto tehdään rakkaudella ja huolella, varmistamalla että laatu pysyy aina korkeana.

Kråkö Bryggeri on saavuttanut menestystä myös kilpailuissa, ja palkintoja on voitettu. Vuonna 2024 Kråkö Bryggerin Alpha Lager valittiin Suomen Paras Olut-kilpailussa suomen parhaaksi muu vaalea lager-sarjassa, sekä suomen parhaaksi gluteenittomaksi olueksi. Panimon alkoholiton olut Zero Four sai kolmannen sijan alkoholittomat- sekä vähä-alkoholisten-sarjasta. Zero Four ainut täysin alkoholiton (alle 0,5 %) edustaja finaalissa. Nämä tunnustukset ovat olleet merkittävä osoitus panimon omistautumisesta käsityöläisoluen tekemiseen. Menestyksestä huolimatta Kråkö Bryggeri ei ole unohtanut juuriaan eikä sitä yhteisöä, jossa se toimii. Panimo on edelleen Kråkön saaren sydän, tuoden eloa ja energiaa sekä paikallisille että vierailijoille. Olut on enemmän kuin pelkkä tuote; se on osa saaren tarinaa ja kulttuuria.

Alueen kehittäminen on keskeinen osa Kråkö Bryggerin visiota tulevaisuudesta. Panimon ympärille rakentuu jatkuvasti uusia elämyksiä ja palveluita, jotka rikastuttavat sekä paikallisten että matkailijoiden kokemuksia. Tulevaisuuden suunnitelmissa on luoda entistä hienommat ja monipuolisemmat puitteet, joissa yhdistyvät olutkulttuuri, taide ja saaristomaiseman ainutlaatuisuus. Olutpanimon yhteyteen kaavaillaan laajempia maistelutiloja, joissa asiakkaat voivat nauttia oluesta ja oppia samalla sen valmistuksesta.

Näiden visioiden taustalla on halu kehittää Kråkön saarta yhteisöllisenä ja kulttuurisesti rikkaana paikkana, jossa jokainen vierailija tuntee olonsa tervetulleeksi. Kråkö Bryggeri jatkaa sitoutumistaan laatuun ja paikallisuuteen, luoden samalla uusia tarinoita ja muistoja, jotka elävät saaren hengessä vielä pitkään.

Tervetuloa kokemaan parasta paikallista!​

- Kråkö Bryggeri

 

Haluaisitko tulla käymään?

Ole yhteydessä, niin voidaan yhdessä miettiä sinulle sopiva tapa vierailla meillä!

Thanks for submitting!

bottom of page